Omakotitalon viemäriputkien uusiminen on usein kerrostalon putkiremonttia yksinkertaisempaa ja edullisempaakin. Viemäriputkien teoreettinen käyttöikä on 40–50 vuotta, joten nyt alkaa olla aika korjata 1960- ja 1970-luvuilla rakennettujen omakotitalojen putkia. Viemäriputkien uusimisessa tärkein tekijä on ikä, mutta toinen merkki viemäriputkien uusimisen tarpeellisuudesta on se, että viemäreissä alkaa olla normaalia enemmän tukoksia. Myös putkiston pinnalla näkyvä ruoste kertoo tarpeesta kunnostaa viemärit. Viemäriremontti kannattaa tilata mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, joten jos putkistolla alkaa olla ikää, kannattaa tilata LVI-firma tarkastamaan viemärien kuntoa ja arvioimaan saneeraustarvetta. Asiantunteva ja kokenut urakoitsija on paras valinta hoitamaan omakotitalon viemäriremontti, hoidettiínpa se sitten uusimalla putket tai esimerkiksi sukittamalla ne. Kannattaa kysyä tarjous useilta eri firmoilta, ja valita se, jolla on eniten kokemusta taustalla.

Omakotitalon putkiremontilla kauaskantoisia hyötyjä

Lämpöverkkoputket

Kun omakotitalon viemäriputket on aika uusia, tarkoitetaan sekä käyttövesiputkien, viemärien että uudempien rakennusten lämpöverkkoputkien uusimista. Käyttövesiputkina on tavattu käyttää kupari- ja teräsputkia, mutta nykyään suositaan kestävämpiä muovi- ja komposiittiputkia. Aiemmin viemäriputkina käytettiin valurautaputkia, mitkä keräsivät karstaa ja vaativat säännöllistä puhdistamista, mutta 1960-luvulla yleistyi muoviputkien käyttö. Vanhimmat muoviputket ovat nyt alkaneet kovettua ja halkeilla. Todella monissa vanhoissa viemäriputkistoissa on puhki ruostuneita reikiä, joten viemärit kannattaa tarkastuttaa vuotojen ja vesivahinkojen ennalta ehkäisemiseksi. Viemäriputkiston uusiminen on hintava remontti, mutta se kannattaa toteuttaa ajoissa, sillä mahdollinen vuoto tekee remontista vielä hintavampaa ja hankalampaa. Tästä huolimatta putkiremontit tilataan tyypillisesti jopa 10 vuotta myöhässä. Viemäriputkiston rei’issä on sekin ongelma, että niistä voi päästä bakteeripitoisia viemärikaasuja sisäilmaa saastuttamaan.

Perinteinen viemäriremontti tarkoittaa putkien kaivamista esiin, vanhan putkiston purkamista ja uuden rakentamista. Sataneliöisen omakotitalon viemäriputkien ja vesijohto- sekä lämpöputkien uusiminen remontti maksaa noin kymppitonnista useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin – mitä enemmän rakenteita on purettava ja uusittava, sitä enemmän viemäriremontille luonnollisestikin tulee hintaa. Hintaan vaikuttavat myös talon rakennusmateriaali ja kerrosten lukumäärä, viemäripisteiden määrä, ja uusittavien putkien pituus. Viemäriputkien uusimiseen voi mennä viikko, pahimmillaan kuitenkin useita viikkoja. Väistötiloissa asuminen tuottaa rakennuksen asukkaille lisäkustannuksia. Lopputuloksena on kuitenkin kestävä viemäri, jolla on edessä ainakin 50 vuoden käyttöikä, ja remonttikulut voi kotitalousvähennyksen myötä vähentää verotuksessa. Viemäriputkien uusiminen vaikuttaa myös kotivakuutuksesta saatavien korvausten määrään mahdollisen putkistovahingon sattuessa. Putkiremontin yhteydessä kannattanee uusia myös keittiökalusteet ja kylpyhuoneen pinnat, tai esimerkiksi toteuttaa salaojitus. Salaojaputkien avulla liika kosteus saadaan pois rakennuksen perustusten ympäriltä, eikä ole vaarana, että rakenteet kastuvat ja alkavat homehtua.

Sukitus ja pinnoitus vaihtoehdot perinteiselle viemäriremontille

On myös muita tapoja laittaa omakotitalon viemäröinti ja viemäriputket kuntoon, jos putket eivät ole vielä liian huonossa kunnossa. Viemärien sukitus on kustannustehokas vaihtoehto putkistojen uusimiselle. Sukitus maksaa neljän viemäripisteen omakotitalossa karkeasti arvioiden kymmenestä kahteenkymmeneentuhatta euroa. Viemäripisteitä ovat lattiakaivot, pesualtaat ja esimerkiksi WC-laitteet. Myös viemärien sukittamisen hinnassa vaikuttavat talon malli, koko ja viemäriputkien pituus. Viemärin rakenteella ja erityisesti viemäristössä olevien haarojen määrällä on vaikutusta viemärien saneeraamisen hintaan.

Muoviputket

Sukitus tarkoittaa vanhoihin viemäriputkiin työnnettävää hartsisukkaa, mikä saadaan kovettumaan muoviputkeksi vanhan putken sisään. Sukitusmenetelmällä ei kuitenkaan saada korjattua vanhaa ja huonokuntoista rautaputkea, joten tätä menetelmää voidaan soveltaa vain silloin, kun ollaan liikkeellä tarpeeksi ajoissa. Sukitusratkaisu toimii jopa puoli vuosisataa, se on ohi alle viikossa ja sen aikana omakotitalossa voi asua likipitäen normaalisti. Talon rakenteita ei tarvitse avata eikä kaivinkonetta tarvita pihaa mylläämään. Ei siis ihme, että viemärien sukitus yleistyy myös omakotitaloissa – kerrostaloissahan tätä menetelmää on hyödynnetty jo pitkään.

Viemärin pinnoitus on yksi vaihtoehto kunnostaa vain vähän kuluneet putket. Vanhojen putkien sisälle voidaan ruiskuttaa uusi pinta, mutta se kuluu pois 10–15 vuodessa. Uudella pinnoitteella ei saada korjattua vuotavaa tai halkeillutta viemäriä, joten se ei korjaa huonokuntoisia putkia. Viemärien pinnoitus on toki edullinen, sillä se maksaa neljän viemäripisteen omakotitalossa noin kymppitonnin, eikä urakka kestä kuin muutaman päivän, mutta viemärien käyttöikä lisääntyy vain noin vuosikymmenellä. Viemärien sukitus on siis paljon kilpailukykyisempi vaihtoehto viemärien pinnoittamiselle; saadaanhan sen avulla lähes samoilla kustannuksilla paljon pidempään kestävä lopputulos.

Omakotitalon viemäriputkien uusiminen