Työkalut

Jos rakennustarkastaja tai vastaava rakennusalan ammattilainen esittää vaatimuksen, että omakotitalon, rivitalon tai muun kiinteistön salaojat on nyt saatava kuntoon, tulee ensimmäisenä mieleen salaojaremontin hinta. Kaikki asunnon kunnossapitotyöt tuntuvat kalliilta. Putkimies jättää aina jälkeensä kolminumeroisen laskun, eikä sähkömiestäkään tunnu saavan alle kahdella ja puolella sadalla vierailulle. Rivi- ja kerrostaloyhtiöiden yhtiökokouksissa keskustellaan kiivaasti aina ennen jokaista remonttia, sillä se tietää vastikkeen nousua kullekin osakkeenomistajalle. Omakotitaloasuja ei maksa remonteista vastikkeen muodossa, vaan joutuu kaivamaan kuvettaan tai ottamaan pankilta lainaa. Remonttilainan lyhennysten päälle joutuu vielä maksamaan lainan järjestelypalkkiot, korot ja lainanhoitokulut. Remontit ovat kuitenkin sellaisia, että niiden pitkittäminen vain lisää niiden kustannuksia. Asunnon kunnossapito ja sen teknisen toimivuuden takaaminen säästävät pitkässä juoksussa paljon rahaa. Remonttien tekemättä jättäminen taas voisi koitua kohtalokkaaksi. Esimerkiksi kosteusongelmien hoitamatta jättäminen voi johtaa home- ja sisäilmaongelmiin, ja pahimmassa tapauksessa on koko rakennus purettava.

Mistä salaojaremontin hinta koostuu?

Salaojaremontti tai salaojitus on yksi niitä rakennuksen arvoa ja asumiskelpoisuutta suojelevista remonteista, joita ei kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen. Sinun omakotitalosi tai teidän taloyhtiönne salaojaremontin hintaa on käytännössä mahdoton sanoa näkemättä kohdetta. Salaojaremontin hinta lasketaan vasta, kun urakoitsija tulee paikan päälle arvioimaan kohteen. Perusteellisen arviokierroksen jälkeen saat kuulla tarkan tarjouksen siitä, paljonko remontin toteuttaminen maksaa. Hinta omakotitalon salaojaremontille voi olla mitä vain viidentoista ja kolmenkymmenen tuhannen euron välillä, joten hintahaitari on iso, eikä puhelintiedusteluista ole suurta hyötyä remontin hinnan arvioimisessa.

Kun urakoitsija tai urakoitsijan edustaja tulee laskemaan tarjousta, hän tarkastaa, missä kunnossa talon ulkopuolinen kosteudenhallinta sillä hetkellä on. Hän kuvaa salaojat, tarkastaa rännit ja kourut, ja arvioi perustusten ja sokkelin vedeneristyksen kunnon. Tarkastaja tutkii myös sen, kallistuuko pintamaa rakennukseen päin, vai oikeaoppisesti rakennuksesta poispäin. Raporttiin merkitään muun muassa järjestelmän purkupaikan sijainti ja toimivuus.  Purkupaikkana voivat toimia avo-ojat, imeytyskentät, tai esimerkiksi hulevesiverkot. Kun kaikki oleellinen on käyty läpi, asiantuntija voi suunnitella remontin toteutustavat ja alkaa valmistella tarjousta. Tarjoukseen joudutaan jättämään liikkumavaraa, jos kaikista yksityiskohdista, kuten maanalaisista rakenteista, ei tässä vaiheessa saada tarkempaa tietoa. Mikäli näyttää siltä, että salaojaremontin yhteydessä pitää alkaa louhia kalliota tai korjata esimerkiksi kosteusvaurioita rakennuksen perustuksista, kannattaa kysyä niistä yksikköhinnat valmiiksi. On sekä urakoitsijan että asiakkaan etu, että tarjous on mahdollisimman kattava ja tarkka. Jos urakoitsijan antama tarjous on vain loppusumma ruutupaperilla, sinulla on oikeus kysyä, mistä salaojaremontin hinta koostuu. Onhan mukana loppusiivous ja jätehuolto?

Suurin menoerä salaojaremontissa ovat henkilötyötunnit. Kiinteistön ympärillä pitää kaivaa, jotta salaojat päästään asentamaan tai korjaamaan, ja lopuksi kaivuut on täytettävä ja asennuksen viimeisteltävä. Käytettävissä materiaaleissa ei kuitenkaan kannata tinkiä, eikä urakoitsijan ammattitaidossa ja asiantuntemuksessa. Toimimaton ratkaisu tai heikkolaatuiset materiaalit voivat osoittautua turmiollisiksi koko rakennuksen kannalta. Vaikka urakoitsija kiristelisi hampaitaan uteliaasta asiakkaasta ärsyyntyneenä, kannattaa tiedustella, millaiseksi hän on kokonaisuuden suunnitellut ja miksi hän suosittelee juuri tiettyjä materiaaleja ja toteutustapoja.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat salaojaremontin hintaan?

Salaojaremontin hintaan vaikuttavat tietenkin remontissa käytettävät materiaalit, mutta eniten kuitenkin se, kuinka paljon henkilötyöntunteja kiinteistön salaojaremontin toteuttamiseen menee. Työtunteihin kuluva aika on täysin tapauskohtainen: siksi hintaa ei voida laskea etukäteen eli kohdetta näkemättä. Iso merkitys on sillä, missä kunnossa ulkopuolinen kosteudenhallinta nyt on, eli tarvitaanko vain pieniä korjauksia, vai massiivista remonttia ja esimerkiksi rakennuksen perustusten kunnostamista. Pihan pinnanmuodoilla ja maa-aineksilla on merkitystä salaojaremontin hinnan muodostumiselle, samoin sillä, kuinka paljon tilaa pihassa on kaivinkoneelle. Remontin hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi rakennuksen koko (mitä isompi talo, sitä enemmän hintaa) ja perustustapa. Matalaperusteisen rakennuksen salaojaremontti voi tulla edullisemmaksi kuin samankokoisessa kellariperusteisessa kiinteistössä, jos siis oletetaan, että remontit ovat muuten toistensa kaltaisia.

Remontti

On joitain konsteja pienentää salaojaremontin kustannuksia. Kotitalousvähennystä myönnetään ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla remonttifirmalla kotona tai mökillä teetetyistä töistä. Kotitalousvähennys pienentää maksettavaksi jäävien verojen osuutta jopa 2400 euroa per puoliso, joten 15 000–30 000 euron arvoisesta salaojaremontista voi pariskunta saada kotitalousvähennystä yhteensä jopa 4800 euroa. On myös hyvä idea purkaa itse pensaita, kivetyksiä ja terasseja remontin tieltä pois.

Näin arvioit salaojaremontin hinnan