Putkimies

Monen miehen voi olla vaikea ymmärtää, miksei muka aikuinen ihminen saa korjata itse vuotavaa putkea tai vaihtaa oman vessansa lavuaaria. Veden, vesiputkien ja märkätilojen kanssa ei kuitenkaan kannata leikkiä, sillä mahdolliset virheet voivat koitua kohtalokkaiksi. Teen itse ja säästän -ajattelu voi käydä kalliiksi, jos on kyse kodin tai kesämökin vesiputkista. Jos vesi pääsee väärään paikkaan, on seurauksena vesivahinko ja kosteusvauriot. Pienikin vesivuoto saattaa vaurioittaa kodin rakenteita. Kun puu kastuu, alkaa se haurastua ja lahota. Kosteus tarjoaa otollisen kasvualustan myös homekasvustoille. Kiinteistön rakenteissa kasvava home voi olla haitaksi asukkaiden terveydelle. Asukkaat voivat alkaa kärsiä poskiontelontulehduksista ja muista sairauksista, sillä home pilaa sisäilman laadun. Homevaurioiden korjaus on usein kallista ja hankalaa, ja kaikista pahimmassa tapauksessa koko rakennus on määrättävä käyttökieltoon.

Tiskikoneen vuoto masentaa

Tyypillinen vesivahingon aiheuttaja on astianpesukone. Suihkuun nukahtaminen on sekin melko yleistä, mutta ei silti samassa mittakaavassa. Moniin uusiin opiskelija-asuntoihin asennetaan varmuuden vuoksi kuitenkin tuplaviemärit suihkuun. Kotivakuutuksesta ei välttämättä ole apua, jos ongelmia aiheuttavan kohteen on aikoinaan asentanut tai korjannut amatööri. Tämä takia esimerkiksi astianpesukoneet on asennutettava ammattilaisella, vaikka kyseessä ei olekaan sen isompi homma kuin vedenottoletkun ja vedenpoistoletkun kiinnittäminen paikoilleen erilaisilla liittimillä, joita myydään joka rautakaupassa. Mikäli astianpesukone jokin aamu alkaa vuotaa, kysynee vakuutusvirkailija ensimmäisenä, onko tositetta sen asennustyöstä. Jos kuitti ei ole tallessa, voi vastuu ongelmista jäädä itselle. 

Putkimies 2

Kannattaa muistaa, että kerrostalossa tee se itse -mies ei edes saa kokeilla sähkö- tai putkitöiden tekemistä, vaan asukkaan on pakko ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen sekä tehtävä ilmoitus isännöitsijälle. Kerrostaloasuntojen remontointi on nykyään tarkasti säänneltyä. Omatoimisesti ei saa tehdä juuri mitään, paitsi tapetoida ja maalata sekä asentaa lattialaminaatteja. Jos sattuisi käymään vahinko, voidaan osakkaan katsoa olevan korvausvelvollinen uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella. Osakkaan voi katsoa aiheuttaneen omalla toiminnallaan vesivahingon, jos hän on toteuttanut putkiasennuksia itse, ja sitä kautta hän on korvausvelvollinen taloyhtiölle – ainakin osittain.

Kuten Arttu Wiskari laulaa, kannattaa ottaa selvää miten vakuutusyhtiö ja isännöitsijä suhtautuvat tiskikoneen asentamiseen itse jo ennen kuin sukat kastuvat ja alkaa masentaa. Maksettavaksi voi tuolloin tulla enemmänkin kuin pelkkä omavastuu. Varmuuden vuoksi on kaikenlaiset putkityöt parasta jättää osaaville alan ammattilaisille.

Mihin kaikkeen tarvitaan LVI-ammattilainen eli putkimies?

Vaikka olisit pikkupoikana haaveillut putkimiehen ammatista, ei kannata alkaa harjoitella omatoimisesti. Putkitöihin kannattaa ruveta vain, jos on valmistunut ammattioppilaitoksesta ja omaa varmasti kaikki tarvittavat edellytykset. Muussa tapauksessa on paras jättää vastuu putkitöistä alan ammattilaiselle. 

Putkimiestä tai -naista, korrektisti ilmaistuna LVI-asentajaa, tarvitaan muihinkin asennuksiin kuin tiskikoneen asentamiseen. LVI-asentaja on paikallaan kaikissa asennus- ja korjaustöissä, joihin liittyy vesi, eli esimerkiksi vessan lavuaarin tai hanan korjauksessa ja asennuksessa sekä suihkun asennuksessa, siirrossa ja korjauksessa. Putkiasentaja kannattaa kutsua asentamaan myös pyykinpesukonetta sekä korjaamaan sen putkia. Pyykinpesu on turvallista, kun puitteet ovat kunnossa. Tilapäisesti voi pyykkiä pestä käsinkin, mutta isot t-paidat, farkut, lakanat ja verhot on helpoin pyöräyttää koneessa. Kodin lämmitysjärjestelmääkään ei kannata kenenkään omatoimiremontoijan alkaa kunnostaa. Luonnollisesti myös kaikki viemäröintiin liittyvät työt kannattaa teettää LVI-ammattilaisen toimesta.

Kuinka välttyä putkirikoilta ja vesivahingoilta?

Paras tapa välttyä putkien hajoamiselta, vesivahingoilta ja kosteusvaurioilta on jättää kaikki putkityöt alan ammattilaiselle ja kuntotarkastaa putket säännöllisesti, eikä jättää tiskikonetta pyörimään yksikseen. Kaikkien kylmälaitteiden ja pesukoneiden alle kannattaa laittaa turvakaukalo. Ammattitaitoinen asentaja osaa huolehtia myös siitä, että valtaosa putkista jää näkyviin, vaikka onkin tiskikaapin sisällä. Näin mahdollinen vuoto havaitaan heti, eikä vesi jää muhimaan rakenteisiin pitkiksi ajoiksi aiheuttaen homevaurioita. Turvakaukalo toimii samalla periaatteella, eli tuo vuotovedet näkyviin, jotta ongelmaan osataan heti puuttua. LVI-ammattilainen kutsutaan tyypillisesti paikan päälle aivan liian myöhään. Putkia ei yleensä kuntotarkasteta tai kuvata, ellei niissä jo esiinny joitain ongelmia, esimerkiksi pahaa hajua, huonoa vedenpainetta tai jatkuvia tukoksia. Putkiston kuntotarkastus säästäisi asiakkaan rahoja, sillä näin putket voitaisiin kunnostaa jo ennen isompien vaurioiden esiintymistä. Kuntotarkastuksen jälkeen LVI-ammattilainen osaa kertoa tarkemmin, mitkä osat putkista ja viemäreistä kannattaisi korjata tai uusia lähiaikoina.

Miksi ison miehen ei kannata tehdä putkitöitä?