Monissa 1970-luvulla rakennetuissa taloissa on nyt meneillään viemäriputkien uusiminen. Jos asut yli 40-vuotiaassa omakotitalossa, rivitalossa tai kerrostalossa, missä ei ole vielä tehty putkiremonttia, on se mitä todennäköisemmin ajankohtainen hyvin pian. Putkiremontti koskettaa tämän ja ensi vuosikymmenen aikana noin miljoonaa suomalaista! Kannattaa valmistautua putkiremonttiin pohtimalla, missä asuu sen ajan, ja miten aikoo putkiremontin maksaa.

Putkiremontti on huomattavan kallis menoerä

Putkiremontti maksaa noin 400–700 euroa neliö – pääkaupunkiseudulla yleensä enemmän kuin muualla maassa. Putkiremontin yhteydessä uusitaan yleensä kylpyhuone ja vessa, usein myös keittiö: tästä syntyy lisäkustannuksia. Pienessäkin kerrostaloasunnossa asuvalle voi koitua parinkymmenen tuhannen euron lasku putkiremontista. Putkiremontilla on kuitenkin lukuisia myönteisiä vaikutuksia asunnon turvallisuuteen, viihtyvyyteen, asunnon hintaan ja energiatehokkuuteen. Mitä aikaisemmassa vaiheessa putkiremontti toteutetaan, sitä edullisemmin siitä selviää. Jos putket uusitaan vasta sitten, kun ne ovat jo alkaneet vuotaa, nostavat kaikki ylimääräiset korjaustyöt putkiremontin hintaa.

Omakotitalon putkiremontti – miten se kannattaa maksaa?

Putkiremontti

Kun taloyhtiö on tehnyt päätöksen putkien uusimisesta, hoitaa se lainan hakemisen. Vain harvoissa tapauksissa taloyhtiö ei saa lainaa, ja tuiki tarpeellinen remontti jää suorittamatta. Omakotitaloasujan on hoidettava putkiremonttilainan hakeminen itse, ellei tilillä satu olemaan muutamaa ylimääräistä kymppitonnia. Tällä hetkellä säästötilienkin korot ovat niin alhaiset, että rahoja ei kannata makuuttaa tilillä. Kun maksat käteisellä, säästät korkomenot ja muut lainasta aiheutuvat kulut, eikä sinun tarvitse olla huolissasi korkotasojen muutoksista. Sinun ei myöskään tarvitse pantata omaisuuttasi lainan vakuuksiksi, tai pyytää sukulaisia ja tuttavia takaamaan lainaasi. 

Tuottoisia osakkeita, rakasta kesämökkiä tai esimerkiksi takametsää ei kuitenkaan välttämättä kannata myydä putkiremontin maksamiseksi. Korjauslainaa voi saada hyvinkin edullisesti. Ensilainaa hakiessa pitää kuitenkin olla tarkkana. Lainojen kilpailuttaminen on kaiken aa ja oo. Pyydä lainatarjous useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta ja vertaile niitä niiden todellisten vuosikorkojen perusteella. Todellisessa vuosikorossa on huomioitu lainan korko ja kaikki lainasta aiheutuvat kulut, kuten kuukausimaksut ja laskutuspalkkiot. 

Yksi vaihtoehto putkiremontin maksamiseksi on käänteinen asuntolaina. Käänteinen asuntolaina tarkoittaa sitä, että pankki myöntää sinulle lainaa asuntosi arvoa vastaan. Pysyt yhä asunnon omistajana ja saat jatkaa asumista siinä. Laina-aikana sinun tarvitsee maksaa pankille pelkkää korkoa lainastasi. Kun laina-aika on ohi, voit yrittää uusia lainan tai maksaa lainan pois – esimerkiksi asunnon myyntituloilla. Asunto, minkä putket on juuri uusittu, on helpompi myydä hyvään hintaan kuin asunto, minkä putkiremontti on vasta edessä päin. Käänteistä asuntolainaa suositellaankin etenkin iäkkäämmille ihmisille, jotka ovat jo maksaneet asuntolainansa (ainakin suurimmaksi osaksi) ja suunnittelevat lähitulevaisuudessa muuttoa keskustan palvelutaloon. Käänteisen asuntolainan korot ovat usein korkeammat kuin muiden vakuudellisten lainojen korot, mutta sen voi vähentää verotuksessaan. 

Taloyhtiön laina vai oma laina?

Jos asut rivi- tai kerrostaloyhtiössä, hoitaa taloyhtiö korjauslainan hakemisen ja remonttifirman etsimisen – sekä niiden molempien kilpailuttamisen. Kannattaa ottaa selvää, saisiko oma lainan halvemmalla. Taloyhtiön lainoissa on usein melko matala korko, mutta omasta pankista voi saada vielä edullisemman lainan – varsinkin, jos voi antaa lainan vakuudeksi esimerkiksi kesämökin tai muun arvokkaan omaisuuden. Sekin kannattaa ottaa huomioon, että oman asunnon peruskorjaushankkeisiin otetun lainan korot voi vähentää verotuksessaan, ja että lainaan voi tarpeen mukaan hakea kuukausierän muutosta tai lyhennysvapaata ajanjaksoa.

Sopimus

Kannattaa valita taloyhtiön laina eli rahoitusvastike, jos olet ajatellut myyväsi asunnon pois lähivuosina. Rahoitusvastiketta maksetaan pois kuukausittain asunnon hoitovastikkeen yhteydessä. Kun myyt asunnon, pääset eroon lainasta, sillä sen jäljellä oleva osuus siirtyy asunnon uuden omistajan maksettavaksi. 

Sijoitusasunnon putkiremontti

Jos sinulla on sijoitusasunto, on sen putkiremontista (tai muusta remontista) aiheutuneet kustannukset mahdollista vähentää verotuksessa. Tämän ehtona on ensinnäkin se, että rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, ja että pyydät vuokralaiselta käypää vuokraa. Jos vuokraat asuntoa alihintaan esimerkiksi omalle lapsellesi ja vuokraustoimintasi on tappiollista, et ehkä pysty vähentämään kuluja verotuksessasi – ainakaan täysimääräisinä. Käyvällä vuokralla tarkoitetaan markkinatasoista vuokraa, eli vastaavan kokoisen, vastaavan kuntoisen ja vastaavalla alueella sijaitsevan asunnon keskitasoista vuokraa. Jos olet ostamassa yhtiölainallista asuntoa sijoitustoimintaa varten, varmista aina, että rahoitusvastikkeet tuloutetaan – muuten et tule saamaan verovähennyksiä kyseisen asunnon vuokratuloista.

Kannattaako ottaa lainaa putkiremonttiin?