Jokainen asuntosijoittaja toivoo saavansa hyvän ja pitkäaikaisen vuokralaisen. Hyvää vuokralaista haetaan yhä useammin Internetin välityksellä. Internetissä on monia sivustoja, joille voi laatia vuokralle tarjotaan -ilmoituksen. Joillekin sivustoille sen voi laatia ilmaiseksi, toisilla sivustoilla ilmoituksen julkaisemisesta saa maksaa. Näillä sivustoilla pääsee lukemaan myös halutaan vuokrata -ilmoituksia – ehkä mätsi syntyy näinkin. Vuokralaisen löytäminen voidaan sälyttää myös välityspalveluliikkeiden tehtäväksi, mutta silloin pitää varautua maksamaan noin puolentoista kuun vuokraa vastaava korvaus. Välitysliikkeet tekevät toisaalta kaiken ”likaisen” työn puolestasi, eli laativat houkuttelevan ilmoitustekstin kuvineen, järjestävät asuntonäytöt, tutkivat hakijoiden hakemukset ja luottotiedot sekä hoitavat avainten luovutuksen. Hyvän vuokralaisen etsimiseen voi mennä aikaa, varsinkin, jos haluat itse hoitaa asunnon vuokrausprosessin. 

Millainen on hyvä vuokralainen?

Hyvä vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan, ei aiheuta häiriöitä ja hoitaa mukisematta velvollisuutensa pitää asuntoa kunnossa. Jos vuokranantajilta kysytään, moni tahtoisi pitkäaikaisen vuokralaisen, joka viihtyisi asunnossa vuosikaupalla, ehkä jopa kymmenet vuodet. Uuden vuokralaisen etsiminen on riskialtista ja aikaa vievää puuhaa, joten pitkäaikainen vuokralainen (joka suostuu ajoittaisiin vuokrankorotuksiin) on ihanteellinen löytö. Vuokrankorotuksista ei muuten voi yksipuolisesti ilmoittaa. Perusteet ja ensimmäinen mahdollinen ajankohta vuokran tarkistamiselle on merkittävä vuokrasopimukseen. Syyn on oltava täsmällinen, esimerkiksi yhtiövastikkeen korotus; vuokratason yleinen nousu ei riitä perusteeksi. Jos ajankohta ja prosenttimääräinen korotus on merkitty vuokrasopimukseen, alkaa hyvä vuokralainen oma-aloitteisesti maksaa korotettua vuokraa määräpäivän jälkeen.

Vuokran maksaminen

Hyvä vuokralainen pitää asunnon siistinä, ja kysyy lupaa esimerkiksi taulujen laittoon seinille. Vuokralainen ei pääsääntöisesti saa remontoida asuntoa vuokrasuhteen aikana, mutta asioista voidaan aina sopia erikseen. Vuokralainen saattaa olla rakennusalan ammattilainen, tai muuten käsistään kätevä. Ammattimaisin ottein toteutetut maalaukset, kaakeloinnit ja tapetoinnit vain lisäävät asunnon arvoa!

Hyvä vuokralainen hoitaa itse tulo- ja lähtöilmoitukset isännöitsijälle, ja sopii tämän kanssa saunavuoroista ja autopaikoista. Hyvä vuokralainen muistaa maksaa kotivakuutuksensa, ja toimittaa siitä tositteen vuokranantajalle. Vuokranantajat yleensä edellyttävät, että vuokralainen hankkii kattavan kotivakuutuksen. Joissain tapauksissa kotivakuutus sisältyy vuokraan – vielä harvemmin se on jätetty kokonaan ottamatta. 

Miten vuokralaisen kanssa pysyy väleissä?

Eniten riitoja aiheuttavat vuokran maksamattomuus ja erimielisyydet asunnon kulumisesta. Maksuongelmat selviävät yleensä puhumalla, ja riidat asunnon kulumisesta voidaan välttää suorittamalla kattava alku- ja lopputarkastus vuokralaisen kanssa. Alkutarkastukseen kannattaa liittää valokuvat, jotta lommojen, halkeamien ja muiden vaurioiden esiintyminen jo asuntoa vuokratessa olisi helppo tarkastaa. Vuokralaisen ei tarvitse korvata normaalia asunnon kulumista, kuten hajonnutta jääkaappia tai haalistunutta tapettia, ainoastaan poikkeavanlaisia vaurioita. 

Ovi

Takavuosina puhuttiin paljon siitä, että vuokranantajat kävivät asunnoissa omilla avaimillaan. Paljon puhutaan painajaismaisista vuokranantajista, jotka tulevat ja menevät omilla avaimillaan miten sattuu. Samalla he pesevät pyykkinsä vuokralaisen pyykkikoneella, keräävät marjat pihapensaista tai järjestelevät huonekalut uudelleen. Tällaiset vierailut eivät enää ole se merkittävin ongelma, joskin niitäkin tapahtuu. Jos vuokranantaja menee omin luvin vuokraamaansa asuntoon, se tulkitaan kotirauhan rikkomiseksi, ja se on poliisiasia. Vuokranantajan pitää ilmoittaa vierailustaan hyvissä ajoin etukäteen, ja vuokralainen voi toivoa vierailun siirtoa itselleen sopivammaksi ajankohdaksi. Vuokranantajalla on oltava hyvä syy vierailuun, esimerkiksi remontin suunnittelu tai asuntonäyttö. Vuokranantajalla on oikeus käydä silloin tällöin käydä tarkastamassa asunnon kunto, mutta kohtuuden rajoissa (ehkä kerran vuodessa) – vuokranantajalla ei ole oikeutta vaatia viikkosiivousta ja käydä tarkastamassa, onko se tehty. 

Vuokralainen ja vuokranantaja sopivat asunnon vuokrasta, vuokrankorotusperusteista, oikeudesta pitää lemmikkejä ja esimerkiksi avaimien hävittämisestä koituvista sakoista vuokrasopimuksessa. Täytettävä vuokrasopimuspohja kannattaa valita huolella, jotta siinä tulisi käytyä läpi kaikki olennaiset seikat. Vuokrasopimuksessa sovitaan myös se, onko vuokrasopimus määräaikainen vaiko toistaiseksi voimassaoleva – tällä on merkitystä vuokrasuhteen irtisanomisaikaan. Irtisanomisaika määritetään asuinhuoneenvuokralaissa – siitä poikkeavat sopimukset eivät ole päteviä. Vuokrasopimusta laatiessa käydään kirjallisesti läpi myös se, saako asunnossa polttaa, koska muuttopäivä koittaa, ja mitä kaikkea loppusiivoukseen kuuluu. Sekin kannattaa kirjata ylös, kuka maksaa sähkö-, lämmitys- ja mahdolliset tietoliikennemaksut, ja onko vesimaksu kiinteä vaiko henkilömäärän mukaan nouseva. Hyviä vuokrasopimuspohjia löytyy valmiina Internetistä. Ohjeita hyvän vuokrasuhteen ylläpitoon löytyy Hyvä Vuokratapa -ohjeistuksesta, minkä ovat laatineet Vuokralaisten Keskusliitto, Suomen Vuokranantajat, Suomen Kiinteistöliitto ja Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI. 

Millainen on hyvä vuokralainen?